MINSKA UZ MAIJA

1. -5. maijs
245,00
Minska – Zaslavļa – Vvalodka – muiža “bišu pasaule” – Ružāni – Kosova
PIEDZĪVOJUMI BALTKRIEVIJĀ
Cenā iekļauts

PIEDZĪVOJUMI BALTKRIEVIJĀ

1. diena-1.05
00:00 agra izbraukšana no Rīgas ar tūristu klases autobusu — ierašanās MINSKĀ. Izmitināšana viesnīcā * * *.
2. diena-2.05
Brokastis.
09.00 Ekskursija “MĀKSLAS un AMATNIECĪBAS PASAULE”. Dodamies uz veco, mājīgo Aizslāvzemi — vienu no senākajām Baltkrievijas pilsētām, tai ir vairāk nekā 1000 gadu. Par notikumiem pirms viņa parādīšanās vēstī astoņas senas vēstures velves! Ar Zaslavļu saistīti daudzu izcilu baltkrievu (un ne tikai!) vēstures cilvēku vārdi — Polockas kņazs Rugenda, Kijevas lielkņazs Vladimirs Svjatoslavičs, Polockas kņazs Izjaslavs.

EKSKURSIJAS laikā pa pilsētu redzēsim kņaza Izjaslava bronzas figūru centrālajā laukumā. Gadsimtiem senā pagātne šeit pārstāvēta ar vēstures un arhitektūras pieminekļiem: no tālienes redzams XVI gs. Pestīšanas un Apskaidrošanās baznīcas majestātiskais tornis (kādreizējā kalvinistu pulcēšanās) – izteiksmīgākais no Baltkrievijas renesanses aizsardzības un kulta arhitektūras pieminekļiem. Dievnams atrodas pils teritorijā, no kuras saglabājušies majestātiski vaļņi. Zaslavļas tirgus laukumā redzēsim arī katoļu dievnamu – smalko Jaunavas Marijas Ziemassvētku ugunskuru, kas celts vēlīnā baroka stilā 1774. g.
Intereses uzplūds par pilsētu pēdējā laikā saistīts ar jaunu, jauku muzeju, kas veltīts apgleznotajiem paklājiem. Apgleznoto paklāju tautas māksla (baltkrievu valodā “mālētos vanagus” vai “maļavanak”) raksturīga daudzām tautām. MAĻAVĀNIETES MUZEJA apmeklējums, kur redzēsim tautas mākslinieces Aļonas Kišas apgleznoto paklāju kolekciju. Tās paklāji ir oriģināli pēc sižetiem un pieminēti “Pasaules naivās mākslas enciklopēdijā”, kur sniegta informācija par 800 pasaules slavenākajiem primitīvistu māksliniekiem. Jeļenas Kišas radošais mantojums pieder pie labākajiem baltkrievu tautas radošās pašizpausmes paraugiem. Muzejā redzēsim profesionāla mākslinieka Jāzepa Drozdoviča paklājus, kas ir paraugs tautas un profesionālās mākslas mākslinieciskajai sintēzei.
Un netālu ir mazs Borokas ciems, kur atrodas omulīga agromuiža “bišu pasaule” - dodamies turp. Te darbojas pēcteču biškopis Vasilijs Frolovs, viņš turpina tradīcijas, ko iedibinājis vēl viņa vectēvs. Muižas apmeklējums – iegremdēšanās “bišu valstības” atmosfērā, kas dod iespēju iztēloties, kā dzimst šis pēc savām garšas un ārstnieciskajām īpašībām pārsteidzošais produkts; iepazīstina ar biškopja seno arodu... vairāk
PUSDIENAS.
aicina pie baltkrievu lauku tradīcijās klāta galda (burvju podi, jēli gaļas cienasti, dārzeņu sagriešana, skābēšana, medus gaļa ar dzērveņu mērci). Galdam pievieno lejamkaroti un “Prūsijas asaru” karafi. Beigās tiek pasniegtas karstas medus pankūkas un zāļu tēja.
Bet noslēgumā – MUZIKĀLA PROGRAMMA: skanot mūzikai, var gan padejot, gan vienkārši atpūsties … Šeit var iegādāties arī medu vai citus suvenīrus ceļojuma piemiņai …
Atgriešanās Minskā ap 17.00, brīvais laiks, pastaigas pa pilsētu. Nakšņošana Minskā.
3 diena-3.05
Brokastis.
9.00 - Ekskursija “AKMENS HRONIKAS LAPPUSES”
Ekskursija stāsta par Baltkrievu vēstures izcilo personību – Ļeva Sapegas un Tadeuša Kostjuško dzīvi un vijas pa vietām, kas saistītas ar viņu dzīvi. Majestātiskās pilis Ružānos un Kosovā, Kostjuško nams-muzejs ar interesantāko ekspozīciju padara šo maršrutu par vienu no spožākajām Baltkrievijā!
Ružāni ir sena pilsēta, kas pazīstama kopš 1490. gada. Kā roze Ružāni uzplauka, kancleram IESLĒDZOT Lauvu Sapegu. Viņš te ielika milzīgu pili. EKSKURSIJA PA PILS TERITORIJU. Šeit tika uzņemti karaļi, baznīcas lielkungi, ārzemju dižciltīgie; šeit sākās liela politika ar tās sarežģītajiem pasjansiem. XVIII gs. beigās, pateicoties arhitekta Johana Samuela Bekera talantam, pils tika pārveidota par greznu pils un pils rezidenci. Ovālam tuva kņaza rezidences kompozīcija, kas pacelta pakalnā, viengabalaini un diži atspoguļoja sava laikmeta garu. Nelabojamu postu ansamblim nodarījis Otrais pasaules karš, šobrīd notiek Sapegas dzimtas ligzdas atjaunošana: atjaunotajos fligeļos atklāta muzeja ekspozīcija, kas veltīta Sapegu dzimtai.
EKSKURSIJA uz muzeju un pils teritoriju. Pašā ciemā saglabājušies vairāki pieminekļi: 1615. g. Trīsvienības baznīca, 1788. g. agrākais baziliāņu klosteris un 1778. g. Petro Pavlovskas baznīca.
PUSDIENAS.
Pārcelšanās uz KOSOVU ir viena no mazākajām Baltkrievijā (te ir ap 2 tūkstošiem cilvēku) pilsētām, bet apskates objektu skaita ziņā pilsēta nemaz nav maza! Šeit izvietoti 2 objekti, tik dažādi – bet tik viens otru papildinoši: sagatavojiet telefonus-fotoaparātus!
Pēc Napoleona ordas zīmējuma atjaunotajam Francijas, ASV, Polijas nacionālā varoņa Tadeuša Kostjuško Māja muzejam ir bagāta artefaktu ekspozīcija. It kā uzņemoties daļu no šīs īpašās vietas vēsturiskās auras, blakus mājai-muzejam paceļas pils akmens milzenis ar cietokšņa torņiem un tornīšiem gotiska senatnes garā, atspoguļojot romantisko strāvojumu XIX gs. vidus arhitektūrā, akmenī atdzīvojies sapnis no bruņinieku laikiem – PUSLOVSKU PILS. Šķiet, ka “Skotijas burvja” Valtera Skota romānu gars virmo šajās varenajās sienās... Puslovsku rezidencē izvietota MUZEJA ekspozīcija (muzeja apmeklējums). Abi objekti izvietoti ārkārtīgi gleznainā apvidū, ezera krastā.
Nakšņošana Minskā.
4 diena-4.05
Brokastis.
10.00 APSKATES ekskursija Minskā (3,5 stundas). Ekskursijas laikā uzzināsiet par pilsētas pagātni plašos vēsturiskos rāmjos. Jūs redzēsiet Petro Pavlovskas XVII c. sākuma baznīcu un XX c. sākuma “Sarkano” krustu; senāko Nemigu ielu, kas sākās no Minskas pils, un gleznaino AUGŠPILSĒTU, ar kuru Minskas dzīve bijusi saistīta piecu gadsimtu garumā. Augšpilsētā saglabājušies XVII-XIX gs. arhitektūras pieminekļi.
Tā galvenajā – Brīvības laukumā – atrodas Viesu sēta, tirdzniecības rindas, vairāki klostera kompleksi (bernardīņi, baziliāns, jezuīti). Šeit Jūs redzēsiet pilsētas vērtīgākos arhitektūras pieminekļus – HVII c. pareizticīgo un katoļu katedrāles, atjaunoto rātsnamu; Uzzināsiet par pirmsrevolūcijas Minskas dzīves lapām, pilsētas maģistrāta darbu, Magdeburgas tiesību tradīcijām. Brīvības laukumā var uzņemt skaistas fotogrāfijas uz daudzo ielu skulptūru – ekipāžas, pilsētas svaru, Voita …
5 diena-5.05
Zau.9.00 Brauciens uz Rīgu.

Cenā iekļauts

Ekskursijas cena ietver:

komfortabls autobuss (WC, Video, gaisa kondicionētājs)

ceļa nodokļi

4 naktis viesnīcās * *, 2. vietējie numuri ar visām ērtībām.

brokastis viesnīcās

grupas vadītāja pakalpojumi

ekskursijas

Papildus:

- medicīniskā apdrošināšana - 1.5 €(līdz 65 gadiem), 6 €(virs 65 gadiem)

- pusdienas no 8 €

Ieejas biļetes muzejos: