Sigulda – Bīriņi – dzirnavas Ieriķos

22,00
BRAUCIENA PROGRAMMA
Papildus apmaksājams

BRAUCIENA PROGRAMMA

Došanās no Rīgas ~ 07:00-08:00 (precīzu laiku un vietu skatīt mūsu mājas lapā sadaļā: “klientiem, tūres nosūtīšana” 2 dienas pirms brauciena).


Ierašanās Bīriņos, kur augstienē pie Bīriņu ezera atrodas 1860. gadā celtā pils-muiža, kas pārsteidz ar savu izteiksmīgo veidolu. Arhitekts Frīdrihs Vilhelms Hess radījis neogotikas stila ēku, bet interjeri — neorenesanses stilā. Ar koka grebumiem rotātās kāpnes, podiņu krāsnis un pils greznās zāles valdzina ar savu valdzinājumu un rada īstu mājīguma atmosfēru. Pati pils atrodas parkā. No staļļiem līdz viesnīcai dārznieka mājiņā plešas ainavu parks, kura vidū slejas mīlestības ozols ar zariem, ko rotā jaunlaulāto zvaniņi. Iespaidīgs skats uz ezeru paveras no pils balkona, no kura redzamas regulārā dārza terases. Ceļš gar Dzirnavu ezeru aizved līdz vecajām ūdensdzirnavām, kur vasarā harmoniski viens otru papildina etnomuzejs un krodziņš. Jums būs iespēja nobaudīt lielisku kafiju un svaigu cepumu vietējā kafejnīcā.


Tālāk ir pārbrauciens uz Siguldu.


Iesākumam dosimies Siguldas kamaniņu un bobsleja trasē. Siguldas kamaniņu un bobsleja trase izbūvēta 1986. gadā un paredzēta gan bobslejam, gan kamaniņu sportam. Trases kopējais garums ir 1420 metri, tā sastāv no 16 virāžām. Uzkāpsim augšā un paskatīsimies uz Siguldu no “putna lidojuma” augstuma. Pēc tam dosimies uz Lielo nolādēto alu. Lielā velna ala atrodas 15 metrus augstā klints nogāzē, Sigulda-Krimulda-Turaida tūrisma zonas dienvidu daļā. Tā atrodas aptuveni trīs kilometrus no Siguldas tilta, Gaujas labajā krastā. Ieeja alā atrodas 8 metru augstumā, un to lieliski var redzēt no skatu laukuma, kas speciāli izbūvēts upes kreisajā krastā.


Alas garums ir 35 metri, platums – virs septiņiem metriem, augstums sasniedz piecus metrus. Lielā velna ala ir pasludināta par vēstures pieminekli un to sargā valsts. Nokāpt pie tās ir aizliegts, bīstami. Kā vēsta vietējā leģenda, kādu nakti velns lavījies no Jūdažu vietiņas uz Pabažu ciemu. Kaut kāda iemesla dēļ, velns palika ceļā. Izdzirdējis gaiļa pirmo ausmas kliedzienu, viņš metās uz tuvāko alu un paslēpās tajā, lai nepakļūtu zem nāvējošā saules staru trieciena. Visu dienu viņš ķircināja un biedēja garāmgājējus, un smirdīgā elpa nokvēpināja alas sienas, kas bija kļuvušas melnas.


Paradīzes kalns (mākslinieku kalns) pamatoti tiek uzskatīts par vienu no gleznainākajām Siguldas vietām. Ne velti tā vācu ceļvežos minēta jau sākot ar 19. gadsimtu. No šejienes paveras brīnišķīgs skats uz Gaujas ieleju, apskates tālums ir ap 12 km. Paradīzes kalna skatu laukumu gleznu radīšanai izmantojuši slaveni mākslinieki, Jūlijs Feders un Vilhelms Purvītis, tāpēc šo vietu dēvē par mākslinieku kalnu.


Tāpat pabarosim gulbjus un pīles slavenajā Siguldas dīķī, apmeklēsim niedrāju klajumu, bet atpakaļceļā apstāsimies pie Krimuldas baznīcas, pie kuras atrodas ļoti interesants labirints.


Pēc Siguldas dosimies vēl uz kādu neparastu Latvijas vietu – Ieriķu dzirnavām.


Ieriķu dzirnavas ir skaistākais dabas parks, ko radījusi daba, un vēl vairāk to rotā cilvēks. Šī apvidus galvenā rozīnīte ir skaistākie ūdenskritumi un Melderupes upīte. Gar upi izveidota koka taka ar daudziem skatu laukumiem, lapenēm un atpūtas bodītēm


Rudenī te uz nārstu iet lasis un var vērot, kā lielās zivtiņas mēģina pārvarēt šos ūdens šķēršļus.

Atgriešanās mājās vakarā ~ 22:00.

Papildus apmaksājams

Uzkāpšana bobsleja trasē: pieaugušajiem — 1 €, bērniem — 0.50 €

Ieriķu dzirnavas: pieaugušie — 3 €, bērni no 7 gadu vecuma un pensionāri — 2 €